Alles over de iPhone X

De iPhone X werd door Apple gepresenteerd op 12 september 2017, tegelijk met onder meer de iPhone 8. Met het toestel viert Apple het 10-jarig bestaan van de iPhone, het moment om eens flink uit te pakken. En dat heeft Apple ook gedaan, want de iPhone X is een heel andere iPhone dan zijn voorgangers.

  • Aankondiging op dinsdag 12 september.

  • Pre-orderen vanaf 27 oktober, verkrijgbaar vanaf vrijdag 3 november

  • Radicaal ander design: de voorkant is één en al scherm, zonder rand of thuisknop

  • 5,8-inch oled-scherm, Super Retina HD-display

  • Ontgrendelen met Face ID (gezichtsherkenning)

  • Draadloos oplaadbaar (en daarom een glazen behuizing),

  • Snellere A11 Bionic-chip, verbeterde camera’s, True Tone-display

  • Verkrijgbaar in de kleuren zilver en spacegrijs

  • 64 of 256 GB opslagcapaciteit

  • Geleverd met iOS 11

In zekere zin zijn alle iPhones die ooit verschenen zijn variaties op hetzelfde thema: een scherm met een behoorlijke rand eromheen en aan de onderkant een thuisknop, de laatste jaren met Touch ID ingebouwd. En dan de nieuwe iPhone X. Eén en al scherm, met zeer smalle randen eromheen. Aan de bovenkant zit een inkeping in het scherm, daar is de rand is dikker om ruimte te bieden aan de camera en diverse sensoren. De eens zo kenmerkende thuisknop is weg . De voorkant en de achterkant zijn allebei van glas en je kunt kiezen uit een zilveren en een space grijze editie

Het eerste wat bij het zien van de iPhone X opvalt, is het geweldige nieuwe scherm, genaamd Super Retina HD-Display. Het meet 5,8 inch, heeft een resolutie van 2436 x 1125 pixels (met 458 ppi) en ondersteunt HDR. Het True Tone-scherm zorgt ervoor dat kleuren zich aanpassen aan het omgevingslicht, zodat ze er altijd uitzien zoals bedoeld.

Verder is het gebaseerd op de oled-techniek, net als het scherm van de Apple Watch maar voor het eerst op een iPhone. Het bijzondere aan deze techniek is dat er geen achtergrondverlichting meer nodig is – elke beeldschermpixel geeft zelf licht. En als een pixel zwart moet weergeven, dan is-ie gewoon uitgeschakeld. Goed voor de batterij van de telefoon én voor het contrast. Want zwart is eindelijk echt zwárt.

Hoe je je iPhone X dan zonder Touch ID ontgrendelt? Nou, je kijkt ernaar. De nieuwe camera aan de voorkant, de TrueDepth-camera, is in staat om een nauwkeurige 3D-opname van je gezicht te maken, dankzij infrarood zelfs in het donker. Dat gebruikt Apple voor de nieuwe ontgrendel methode Face ID. Binnen enkele seconden heb je je gezicht toegevoegd en staat de iPhone X voortaan voor je klaar zodra je ernaar kijkt. En nee, in tegenstelling tot bij Samsung laat Face ID zich niet foppen door een foto voor de camera te houden. Zelfs professionele maskers uit Hollywood zijn niet goed genoeg om Face ID te slim af te zijn – in een whitepaper over Face ID legt Apple uit hoe het allemaal werkt. En voor alle andere acties die je vroeger met de thuisknop hebt uitgevoerd? Daarvoor heb je handige nieuwe veeggebaren.

De 3D-opnames van je gezicht komen ook van pas bij een nieuwe gimmick die Apple heeft bedacht: Animoji. Dit zijn 3D-emoji die je gezichtsuitdrukking nabootsen en die je via iMessage kunt versturen. Je kunt niet van alle bestaande emoji een animoji maken, Apple heeft er een paar voor je uitgezocht, waaronder het aapje, de eenhoorn en – jawel – de drol.

De iPhone 8 en de iPhone X zijn de eerste iPhones die je draadloos kunt opladen. Dit werkt nu al met diverse Qi-accessoires. Apple komt straks zelf ook met een oplader, de AirPower, maar daarvoor moeten we nog wachten tot 2018. Het draadloos opladen is ook de reden dat Apple de iPhone X heeft voorzien van een glazen achterpaneel.

Het is geen nieuwe iPhone als de camera op de achterkant niet behoorlijk verbeterd is. Op de iPhone X hebben we te maken met een dubbele camera zoals we die ook al kennen van de iPhone 7 Plus. Deze behoudt zijn resolutie van 12 megapixels, maar ondersteunt nu 4K-opnames met 60 beelden per seconde, evenals 1080p met 240 beelden per seconde (voor slo-mo). Belangrijk ten opzichte van de iPhone 8 Plus: op de X hebben beide camera’s aan de achterkant optische beeldstabilisatie, op de 8 Plus alleen een van de twee. De nieuwe TrueDepth frontcamera maakt dankzij allerlei geavanceerde sensoren de ontgrendelmethode Face ID mogelijk. Bijkomend voordeel van zo’n goede frontcamera? Hij maakt ook ontzettend goede selfies! De portret-functies, die voor een wazige achtergrond zorgen, werken dankzij TrueDepth voortaan ook voor selfies.